Iedere vrouw ervaart de pijn tijdens een bevalling anders. De pijn kan op verschillende manieren worden verzacht: denk hierbij aan het gebruik van warm water, een massage, of het veranderen van houdingen. Zelf maakt je lichaam tijdens de bevalling ook een natuurlijke pijnstiller aan: endorfines. Om ervoor te zorgen dat je lichaam deze endorfines goed aan kan maken, is het belangrijk om zo ontspannen mogelijk je weeën op te vangen.
Het is vooraf lastig te zeggen of bij jouw bevalling wel of geen pijnstilling gewenst is. Dit hangt af van verschillende factoren. Bij alle vormen van pijnstilling door middel van medicatie zal de bevalling plaatsvinden op de medische verloskamers onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.Wanneer er pijnbestrijding tijdens een bevalling wordt gegeven, worden zowel moeder (oa bloeddruk, zuurstofgehalte en hartslag) als kind (CTG) extra gecontroleerd.


Wanneer je voor pijnbestrijding kiest, zijn er in deze regio de volgende opties:
- Ruggenprik (epiduraal): Een ruggenprik verdooft de onderste helft van het lichaam, in 95% van de gevallen wordt geen pijn meer ervaren. Het effect is meestal na 15 minuten merkbaar en de ruggenprik kan de gedurende de hele ontsluitingsperiode blijven zitten. Een epiduraal wordt gezet door de anesthesist in het ziekenhuis.
- Remifentanyl: dit is een medicijn dat per infuus wordt toegediend. Naast een vaste basishoeveelheid kun je zelf door middel van een drukknop bepalen hoeveel medicatie je extra toegediend krijgt, je hebt dus gedeeltelijk controle over de pijnstilling. Remifentanyl dempt de pijn. Het middel heeft een zeer korte werkingsduur en het effect vermindert na 3 tot 4 uur.
Voor meer informatie, heldere uitleg en voor- en nadelen, verwijzen wij je naar de website De Verloskundige, zie: pijnbehandeling