Miskraam

Helaas gaan niet alle zwangerschappen goed. Bij 10 tot 15% van de zwangerschappen ontstaat er een miskraam.

Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het vruchtje. Het vruchtje is – vaak al enige tijd eerder- gestopt met groeien. Dat komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel – samen met het vruchtje en de vruchtzak – af. Dit gaat bijna altijd gepaard met buikkrampen en bloedverlies, dit bloedverlies is als een ruime menstruatie. Hoe een miskraam verloopt, hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer anders.

Mocht de miskraam niet spontaan op gang komen, dan verwijzen wij je (in overleg met jullie) naar de gynaecoloog. In het ziekenhuis gaan ze dan samen met jullie bekijken welke mogelijkheden er op dat moment zijn.

Ook in deze, voor veel mensen verdrietige, periode willen we jullie graag begeleiden. Daarom mag je ons altijd bellen bij ongerustheid of twijfel. Sowieso willen we dat je belt bij een miskraam bij:

  • Te veel buikpijn (pijnmedicatie gebruiken mag)
  • Te veel bloedverlies (meer dan 1 maandverband vol in een half uur of als je er niet lekker van wordt)
  • Koorts

Meer informatie over miskramen is te vinden op http://deverloskundige.nl/miskraam