Beladvies

Mocht je ergens ongerust over zijn: weet dan dat je ons altijd mag bellen!

0625028869

 

Weeën

Ben je 37 weken of verder zwanger dan mag je qua termijn gaan bevallen. Ons advies is om ons te bellen wanneer je weeën een uur lang ongeveer elke 3 tot 5 minuten komen en ongeveer 1 minuut aanhouden.

Vaak duurt het even voordat er een ritme in de weeën is gekomen en heb je eerst voorbereidende weeën, dit herken je aan onregelmatig krampen of langere pauzes tussen de weeën. Het is dan prima om nog even af te wachten tot de weeën door gaan zetten.

Mocht je nog geen 37 weken zwanger zijn en denk je weeën te hebben, neem dan altijd even contact op met de verloskundige.

 

Vruchtwater

Het kan ook zijn dat de bevalling start met het breken van de vliezen, dit is in 10% van de bevallingen het geval.

Breken je vliezen let dan op de kleur van het vruchtwater. Vruchtwater is normaal gesproken helder en kleurloos. Soms zitten er wel wat witte vlokjes in of ziet het iets roze als gevolg van een klein beetje bloedverlies, dit mag. Mocht het vruchtwater bruin of groen van kleur zijn, of heb je hier twijfels over, bel dan direct even de dienstdoende verloskundige: de baby heeft dan waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept en is er reden voor extra controles.

Indien je vliezen breken, is het de bedoeling dat je kindje al ingedaald was, dit hoor je van ons op het spreekuur. Mocht dit nog niet het geval zijn, bel dan gelijk even met de dienstdoende verloskundige.

 

Minder leven voelen

Heb je twijfel over het voelen van voldoende bewegingen van je kindje, neem dan altijd contact op t je verloskundige. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschapsduur is het gebruikelijk om jullie kindje iedere dag een aantal keer te voelen.

 

Bloedverlies

Bij bloedverlies tijdens de zwangerschap moet je altijd de verloskundige bellen. Bewaar dan ook het bloedverlies wat je tot dan toe hebt, zodat de verloskundige dit kan beoordelen.

In de laatste weken van de zwangerschap kan het zijn dat je wat meer vaginaal slijm verliest, dit noemen we ook wel de slijmprop. Bij deze slijmprop kan soms een beetje bloedverlies zitten, dit is normaal en geen reden tot zorg. Mocht het bloedverlies helderrood zijn en neigen naar een menstruatie dan willen we graag dat je even contact met ons opneemt.

 

Soms komt het voor dat de dienstdoende verloskundige even niet bereikbaar is, probeer het dan wat later opnieuw. Indien zij onbereikbaar blijft, kan je contact opnemen met de centrale doktersdienst: 0900-1515. Zij zullen dan de dienstdoende verloskundige oproepen.