Vervolgcontroles

Een zwangerschap duurt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie ongeveer 40 weken. In deze periode kom je regelmatig bij ons op controle. In het begin van de zwangerschap is dit iedere 4 weken en aan het einde van de zwangerschap zelfs iedere week!

De controles worden samen met jullie ingepland. Mocht je tussendoor ongerust zijn, neem dan contact met ons op, er is dan altijd ruimte voor een extra controle om even naar het hartje te luisteren!

Tijdens de controles horen we graag hoe het met je is en hoe de afgelopen weken van de zwangerschap zijn gegaan. We willen weten of er klachten, vragen of bijzonderheden zijn.

De volgende punten zullen iedere controle aanbod komen:

  • Bloeddruk meten
  • Wegen
  • Luisteren van het hartje van de baby met doptone
  • Beoordelen van de groei en ligging van de baby door middel van uitwendig onderzoek. Bij twijfel hierover zullen we een groei-echo bij Focus inplannen.

Rond 20 weken zwangerschap is het mogelijk om een screeningsecho (SEO: structureel echoscopisch onderzoek) te laten maken, ook wel de 20-weken echo genoemd. De SEO wordt gemaakt in echocentrum Focus, je krijgt hiervoor een verwijsformulier mee van ons en hiermee kan je zelf een afspraak inplannen. Bij de SEO wordt gekeken naar de lichamelijke structuren van de baby er of er eventueel sprake is van afwijkingen. Wil je meer lezen over deze echo, dan raden wij je deze informatie aan: Onderzoek van mijn ongeboren kind.

Rond de 26 weken word je door ons per email geattendeerd op de voorlichtingsavond. Op deze avond wordt er voorlichting gegeven over de laatste weken van de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Graag gaan we dan met jullie nog wat dieper in op informatie rondom de bevalling en alles wat daarbij komt kijken.

Tussen de 26 en 30 weken zwangerschap krijg je nogmaals een verwijzing mee om het ijzergehalte van je bloed te laten bepalen.

Bij 35 weken zwangerschap krijg je een liggingsecho bij Focus aangeboden: bij deze echo wordt er gekeken of de baby in hoofdligging ligt en hoe de groei van de baby is. Een verwijsformulier hiervoor krijg je een aantal weken eerder van ons op het spreekuur mee.

Wanneer de baby in stuitligging ligt, zullen we jullie informeren over de mogelijkheden van een uitwendige versie. Wanneer een baby in stuitligging blijft liggen, neemt de gynaecoloog de zorg rondom de bevalling over en zal met jullie bespreken wat dan de mogelijkheden zijn.